OM RASEN

HISTORIE

The American Paint Horse eller i daglig tale Paint er kjent for sitt flekkete ytre (”painted”) og en ofte meget muskuløs kroppsbygning. Painten har stor atletisk kapasitet, et godt lynne og mye karisma.

Paint er av samme avstamming som den amerikanske quarteren. Men før i tiden var det uønsket å ha hester med mye hvitt, disse ble ofte avlivet som nyfødte, solgt til sirkus eller rodeos. Heldigvis hadde disse flekkete hestene noen venner, og i midten av 50 årene begynte arbeidet med å samle flekkete hester med rene quarterstammer. I 1962 ble PSHA grunnlagt på Curtwood Motell i Texas, og Rebecca Tyler Lockhart drifter den lille foreningen videre fra kjøkkenet sitt. Og derfra baller det på seg, og APHA er nå en av de største raseforeningene i verden, og Rebecca Tyler Lockhart blir sett på som en av de fremste oppdretterne gjennom tidene.

I USA er paint en av de hurtigst voksende hesterasene, når det kommer til årlig registrering av føll. På verdensbasis ble det i perioden 2004-2008 i gjennomsnitt registrert godt over 30.000 nye føll per år. Siden 1962 er det registrert over 1.000.000 painthester på verdensbasis.

Painten er en såkalt ”stock horse”, som opprinnelig ble avlet til ranch og kvegarbeid, men siden den gang har rasen vokst og utviklet seg.

Selv om de fleste bruker painten til western, er rasen svært allsidig, og brukes til alt fra veddeløp, sprang, dressur til kjøring og distanse. Det er flere eksempler på painthester som har oppnådd høye plasseringer innenfor engelske ridegrener. For eksempel i sprang ved Youth Olympic Games 2010, hvor Flash Top Hat fra Saudi Arabia, vant bronse. 

APHA, American Paint Horse Association, som registrerer rasen, har hovedsete i Fort Worth, Texas. 

Avlen av Paint er basert på blodslinjer av hester registrert i American Paint Horse Association, American Quarter Horse Association (AQHA) samt hester registrert i The Jockey Club of New York eller ethvert fullblodsregister, som er anerkjent av The Jockey Club of New York. 

RASEBESKRIVELSE

Painthesten har et kort, bredt hode, med små ører og bredt adskilte, milde øyne. Store nesebor, kort mule og fast munn. 

Hodet går sammen med halsen i en 45 graders vinkel, med et tydelig mellomrom mellom kinnbenet og halsmuskulaturen. Halsen er middels lang, noe bøyd og vel ansatt, overgående i et par sluttende boger. 

Bena skal være strukturert korrekte, harde og tørre. Høvene skal være runde og sterke, med dypt og åpen drakt. Korte kodeledd og små høver. 

Middels lang og vel markert manke som strekker seg godt tilbake. Bra salleie. Velutviklet bryst. Bredt plasserte framben. Vinkelen på brystet skal harmonere med kryssets vinkel. 

Kort sterk rygg. Bakdelen er bred, dyp og tung. Så vel øvre, som nedre lårparti skal være velfylt. Bakbena skal være muskelsatt både på innsiden og utsiden, som igjen gir den hurtige akselerasjonen som kjennetegner en Paint. 

Den er født med en viss samling, stopper og vender med bemerkelsesverdig letthet. Alltid med hasene godt innunder seg. 

Painthesten skal ha en positiv kombinasjon av balanse, strukturell korrekthet, rase- og kjønnstype, samt muskelsetting. Den skal ha karisma, som er et resultat av en harmonisk blanding av et attraktivt hode, en velproporsjonert kropp med sterk og veldefinert muskulatur, samt ha korrekte rette ben med gode høver og av størrelse og form tilpasset individet og dets bruksområde. Den skal fremstå som samarbeidsvillig med gode bruksegenskaper.

De fleste Painthestene er omkring 150 til 160 cm i stangmål, noen er høyere og noen er lavere. De «høye» brukes som oftest til showklasser som Pleasure og Trail, samt hunter under saddle og andre engelske grener. De «lave» og mer kompakte brukes som oftest til de mer fartsfylte grenene som reining og kveggrener.

Painthesten kan ha en hvilken som helst farge, med et minimumsinnslag av hvitt mønster. Painthestens spesielle mønstre er et kjennemerke ved rasen. Hver painthest har ett unikt mønster. Hos APHA registreres hestene etter mønster – Overo, Tobiano eller Tovero – i kombinasjon med farge. Ensfargede hester, som oppfyller kravet til blodslinjer, men som ikke oppfyller kravet til et vist minimum av ”hvite hår på farget bakgrunn”,  registreres som ”Solid Paint-Bred”.

Klikk her for å lese om fargene.

PAINT ELLER PINTO?

Mange tror at en Paint er det samme som en Pinto. Dette er altså en misforståelse, da The Pinto Association registrerer hester av forskjellige raser og typer. Der er kravet til registrering relatert til avtegnene og ikke blodslinjene. Men det betyr at de flekkete Painthestene også kan registreres som en Pinto. I USA er mange Painthester derfor også registreret i The Pinto Association.