DNA-verifisering ved registrering av Paint fra 2022

Nå begynner årenes føll å komme. Fra og med 1. januar 2022 må alle føll som registreres i APHA DNA-testes for å bekrefte avstamning (parent verification).

For å bekrefte avstamning, må det sendes inn hårprøve fra føllet. DNA fra hårprøven sjekkes så mot DNA fra begge foreldrene for å bekrefte at de faktisk er de korrekte foreldrene. Dette har allerede vært praksis ved inseminasjon i mange år, men nå gjelder det altså for alle føll.

Alle hingster som er registrert for avl i APHA skal allerede ha en DNA-profil hos APHA.

For hopper har det ikke vært krav om å sende inn hårprøve for DNA-profil tidligere. Det er mange hopper som ikke har registrert DNA. Det betyr at hoppeeier må passe på å sende inn hårprøve for DNA for hoppa dersom ikke APHA har det fra før. Føll kan ikke registreres før det er gjort. Du bestiller DNA-test for føllet i det vanlige registreringsskjemaet, som en del av registreringsprosessen.

Du kan bestille registrering av DNA for hoppa på flere måter:

 • Ved å bestille på APHA.MyShowDay.com. (Velg alternativet Genetic typing without parentage)
 • ved å laste ned DNA order form fra APHA.com, og sende det i posten eller på epost
 • ved å krysse av for testing av hoppa også på registreringsskjemaet for føllet

Registrering av hårprøve koster $60 per hest.

Mer info finner du på nettsiden til APHA:

Parentage verification required on all new APHA registrations starting January 1, 2022 |

Vanlige spørsmål om testing av hoppa:

 • Spørsmål: Hoppa mi er en quarter registrert i AQHA, og er bedekket med en APHA hingst. Må jeg sende inn hårprøve til APHA?
  Svar: Nei, APHA kan bruke den hårprøven som ble sendt til UC Davies i forbindelse med registreringen av din quarter.

 • Spørsmål: Jeg har sendt hårprøve til Animal Genetics for test for genetiske sykdommer (6-panel). Må jeg sende inn ny hårprøve til APHA?
  Svar: Ja, du må sende inn ny hårprøve. APHA aksepterer ikke noen tester utført av Animal Genetics.

 •  Spørsmål: Jeg har testet hoppa mi for 6-panel-testing hos Etalon eller Laboklin, og resultatene er registrert hos APHA. Må jeg likevel sende inn ny hårprøve?
  Svar: Ja, det er anbefalt. Dersom hoppa er død kan APHA spørre Etalon om de har noe igjen fra tidligere hårprøve, men det er ikke vanlig praksis. Du må uansett betale et gebyr på $40 for å registrer inn resultater fra de laboratoriene hos APHA, så bestill heller ny hårprøve.