HISTORIE

The American Paint Horse eller i daglig tale Paint er kjent for sitt flekkete ytre (”painted”) og en ofte meget muskuløs kroppsbygning. Painten har stor atletisk kapasitet, et godt lynne og mye karisma.

Paint er av samme avstamming som den amerikanske quarteren. Men før i tiden var det uønsket å ha hester med mye hvitt, disse ble ofte avlivet som nyfødte, solgt til sirkus eller rodeos. Heldigvis hadde disse flekkete hestene noen venner, og i midten av 50 årene begynte arbeidet med å samle flekkete hester med rene quarterstammer. I 1962 ble PSHA grunnlagt på Curtwood Motell i Texas, og Rebecca Tyler Lockhart drifter den lille foreningen videre fra kjøkkenet sitt. Og derfra baller det på seg, og APHA er nå en av de største raseforeningene i verden, og Rebecca Tyler Lockhart blir sett på som en av de fremste oppdretterne gjennom tidene.

I USA er paint en av de hurtigst voksende hesterasene, når det kommer til årlig registrering av føll. På verdensbasis ble det i perioden 2004-2008 i gjennomsnitt registrert godt over 30.000 nye føll per år. Siden 1962 er det registrert over 1.000.000 painthester på verdensbasis.

Painten er en såkalt ”stock horse”, som opprinnelig ble avlet til ranch og kvegarbeid, men siden den gang har rasen vokst og utviklet seg.

Selv om de fleste bruker painten til western, er rasen svært allsidig, og brukes til alt fra veddeløp, sprang, dressur til kjøring og distanse. Det er flere eksempler på painthester som har oppnådd høye plasseringer innenfor engelske ridegrener. For eksempel i sprang ved Youth Olympic Games 2010, hvor Flash Top Hat fra Saudi Arabia, vant bronse. 

APHA, American Paint Horse Association, som registrerer rasen, har hovedsete i Fort Worth, Texas, USA på hjørnet af Meam Drive og Paint Horse Drive. 

Avlen av Paints er baseret på blodlinjer af heste registreret i American Paint Horse Association, American Quarter Horse Association (AQHA) samt heste registreret i the Jockey Club of New York eller ethvert fuldblodsregister, der er anerkendt af the Jockey Club of New York. 

Ofte støder man på den opfattelse, at en Paint er det samme som en Pinto. Det er altså en klar misforståelse, idet The Pinto Association registrerer heste af forskellig race og type. Her  er kravet til registrering relateret til «det brogede» og ikke blodlinjerne. Men det betyder samtidig, at de brogede Paints også kan registreres som en Pinto. I USA er mange Paints derfor også registreret i The Pinto Association.  

Hos APHA registreres hestene efter mønster – Overo, Tobiano eller Tovero – i kombination med farve. Ensfarvede heste, der opfylder kravet til blodlinier, men som ikke opfylder kravet til et vist minimum af ”hvide hår på farvet baggrund”,  registreres som ”Solid Paint-Bred”.

Klikk her for å lese om fargene.